Een sedumdak is de lichtste en dunste type groendak omdat vetplantjes geen dikke bodem nodig hebben. Ze groeien dus eigenlijk overal op.
De beplanting op een dak zorgt voor bescherming tegen zonlicht, wind, regen en extreme temperatuurverschillen. Dit verlengt de levensduur van het dak. Ook draagt een sedumdak bij aan extra isolatie en heeft het een geluidsabsorberende eigenschap. Het geluid van regen en hagel wordt gedempt, maar ook omgevingsgeluid. In de winter houdt de sedumlaag de warmte vast, in de zomer creëert het een koelend effect. Bovendien vergt een sedumdak weinig onderhoud.
Naast al deze positieve eigenschappen is een sedumdak ook heel goed voor de biodiversiteit. Het is een ideale habitat voor insecten zoals bijen, vlinders en andere bestuivers en vogels. Door het aanbieden van een voedselbron en broedplaats helpen deze sedumdaken de biodiversiteit.
Eind maart werd in opdracht van Moeskops’ Bouwbedrijf een sedumdak geplaatst bij Rootz, hét kenniscentrum voor en van de boomkwekerij, onderdeel van BTC Zundert.
Inmiddels staat het volledige dak in bloei en wordt het druk bezocht door allerlei insecten. En dat alles onder het toeziend oog van de scholekster die hier een kraamkamer heeft ingericht. Zo mooi kan duurzaam zijn 🙂