Reparatie verzoek

Moeskops’ Bouwbedrijf wil circulariteit en al haar facetten steeds verder inbedden in haar projectvoorbereiding. Maar waar liggen de verbetermogelijkheden ten aanzien van het ontwikkelen van bouwprojecten…?

4 Fontys studenten: Luca van den Hurk, Daan Barrevoets, Nick Bussemakers en Mika van den Biggelaar, hebben 2 bouwmethodieken onderzocht: een standaard woning met traditionele bouwmaterialen versus een vergaand bio-based ontwerp met bijpassende materialen.

Binnen hun onderzoek is enkel de focus gelegd op de vijf meest voorkomende productcategorieën: constructieve wanden, kozijnen, constructieve vloeren, buitengevelafwerking en dakafwerking.

De studenten maakten voor 8 nieuwe bio-based materialen een paspoort. Voor deze nieuwe materialen onderzochten ze welke toepassingen deze kunnen hebben. Deze materiaal paspoorten geven Moeskops een helder overzicht van welke traditionele materialen door een bio-based materiaal te vervangen zijn.

Aanvullend op deze toepassingen is ook een toepasbaar prototype gerealiseerd. Een bio-based baksteen met voegprofiel, uitgevoerd in verschillende filamenten (90% PLA + 10% bio-gebaseerde stof) om aan te tonen dat verschillende kleuren bakstenen mogelijk zijn op basis van natuurlijke stoffen: mosselschelpen, tarwe, bierbostel en koffie.

Gebleken is dat de prototype bakstenen inclusief voegsels voldoen aan: losmaakbaarheid, levensechtheid en werkbaarheid. Doordat PLA biologisch afbreekbaar is, is het niet goed bestand tegen hitte, zuren en vocht. Maar de studenten laten hiermee wel zien dat je in een relatief kort tijdsbestek een dergelijke bio-based toepassing kunt realiseren.