Reparatie verzoek

De verduurzaming van de totale woningbouw in Nederland is een ‘hot-item’ en is dagelijks in het nieuws.

Enige tijd geleden startten 3 studenten een onderzoek bij Moeskops’ Bouwbedrijf. De studenten in deze projectgroep volgen alle drie een andere studie, maar kozen daarnaast alle drie voor de minor circulaire economie.

Justin Janssen is student Commerciële Economie aan Avans Hogeschool Breda. “Ik heb gekozen voor deze minor vanwege het klimaatakkoord van Parijs en de doelen die daarbij zijn gesteld voor bedrijven. Bedrijven móeten gaan zoeken naar manieren om meer circulair te gaan handelen en door het volgen van deze minor kan ik van belang zijn voor bedrijven”, aldus Justin.

Robert Dekkers studeert Technische Bedrijfskunde aan Fontys Hogeschool Eindhoven. Robert heeft een grote passie voor duurzaamheid en maakt zich zorgen over de klimaatverandering. Ook het idee van een groene, afvalvrije, natuurrijke samenleving inspireert hem enorm.

Stijn Peters studeert Fiscaal Recht & Economie aan Fontys Hogeschool Eindhoven.
Stijn wilde graag een half jaar zijn focus op een andere opleiding leggen. Vandaar zijn keuze voor deze minor. “ Bij Moeskops leer ik dat verduurzamen in de bouw niet kan zonder samenwerking met partners. Het is nog onbekend hoe 100% circulair bouwen eruitziet bij grote projecten, maar het is mooi om te zien dat veel mensen daar toch al een bepaalde visie bij hebben.”

De projectgroep gaat, van het in 2020 door ons opgeleverde project ‘36 appartementen in Oss’, uitzoeken wat de totale CO2 uitstoot is geweest. Daarin worden alle activiteiten op de bouwplaats meegenomen en ook alle, voor het project gemaakte, vervoersbewegingen.

Binnenkort start Moeskops’ Bouwbedrijf met de bouw van 23 appartementen in Dongen. Maar voordat we kunnen starten met bouwen, moet op de bouwlocatie eerst de bestaande gebouw worden gesloopt. Hier gaan de studenten onderzoeken hoe er zoveel mogelijk materiaal en grondstof van het te slopen complex, kan worden hergebruikt voor het nieuwe complex. Ook gaan zij onderzoeken hoe de materialen, welke worden toegepast bij de nieuwbouw, aan het einde van de levensduur bij de sloop van het gebouw, opnieuw kunnen worden teruggewonnen voor hergebruik.

Begin juli zal de projectgroep het project afronden met een verslag en presentatie van haar bevindingen.