Reparatie verzoek

3D Laserscannen is een meettechniek waarbij razendsnel een bestaande situatie of object, van klein tot groot, volledig 3D in beeld kan worden gebracht: ‘as built’.

De scanner genereert met hoge precisie een enorme puntenwolk van miljoenen tot miljarden punten waaruit de benodigde gegevens kunnen worden gehaald voor diverse toepassingen. De 3D scan is een exacte digitale kopie van het bestaande object.

Voor het project De Bosmeester in Moergestel, waar Moeskops’ Bouwbedrijf een bestaand schoolgebouw gaat transformeren naar 16 appartementen, is deze meettechniek toegepast.

Het 3D scannen van het bestaande schoolgebouw bleek een goede zet, want de bestaande tekeningen bleken niet overeen te komen met de werkelijke situatie. Zo bleken o.a. de twee dakkapellen in werkelijkheid ca. 80 cm kleiner dan op de bestaande (beschikbare) tekeningen. Maar ook posities en afmetingen van (gevel)kozijnen bleken af te wijken.

Door plaatselijk een aantal plafondplaten weg te halen is zelfs de situatie boven het bestaande systeemplafond in kaart gebracht. Dit was met name van belang om de bestaande constructie in beeld te brengen.

Op de afbeeldingen is de puntenwolk van de 3D scan van het bestaand schoolgebouw en panoramabeelden van de 3D scans te zien.